Välj en sida

Bloom London Dry Gin

Jag tycker att flaskan är skitsnygg. Det är meningen att man ska associera till den viktorianska epoken, med lavendeltalk och rosenvatten. Lite steampunk över designen. Men jag köpte den för att jag gillade Fentimans färdigblandade GT med Bloom London Dry Gin.

Bloom London Dry Gin är en typisk designergin, alltså imagen och upplevelsen av produkten är viktigare än doft, smak och kvalitet. Det är givetvis bra att de stora destillerierna känner av konkurrensen från alla små mikrodestillerier och ”tvingas” lansera mer intressanta produkter, på samma sätt som att Schweppes nu ”tvingats” lanserat en serie premiumtonic för att möta den nya konkurrensen på tonicmarknaden. Jag är tillräckligt gammal för att komma ihåg när Pripps hade de facto-monopol på bira på 70-talet. Det var först när Spendrups lanserade Löwenbräu 1978 som vi fattade att Pripps inte var ensamma på marknaden och att det fanns något annat än industrilager.

Problemet med när de stora drakarna lanserar nya grejer, är att de försöker ta hänsyn till massmarknaden för att tillfredsställa alla smaker. Då blir det i mitt tycke alltför snälla kompromisser. Andra stora tillverkares premiumgin som Beefeater 24 och Tanqueray No. 10 är bra, men inte anmärkningsvärda. Samma sak med Greenall Bloom London Dry Gin. Den är helt ok, men rätt tam.

Bloom är smaksatt med mycket örter och blommor. Den innehåller kamomill, kaprifol och pompelmus (Pompelmus är en citrusfrukt som ibland finns i fruktdiskarna. Den tillhör grapefruktfamiljen).

Bouqueten är lite intetsägande. Det finns en tilltalande lätt sötma från destillationen (troligen aldehyder), men det är svårt att hitta något utmärkande i doft och smak. Lite blommigt, lite citrus, och en ton av något pepprigt i eftersmaken som sannolikt är kubeberpeppar (Det står i innehållsförteckningen).

Den parfymiga kryddningen är inget fel i sig, men jag har svårt för gin som är långt ifrån grundkonceptet. För att vara en gin ska det åtminstone kännas att det finns några klassiska ginkryddor, som enbär. G&J skriver i reklamen att de har försökt göra en ”feminin” gin. Personligen tycker jag det är rätt fånigt. Som om tjejer inte skulle gilla kryddiga ginsorter.

Mnja… Greenall Bloom London Dry Gin är lite för oförarglig och kryddningen lite för kompromissmarknadsanpassad för att våga stå ut. Ganska bra, men inte toppenbra.

Bloom tillverkas av G&J Greenall och finns ibland på beställningssortimentet på bolaget. Den lanserades 2009.

40%. Inköpt på Taxfree för £20 på Heathrow.

Betyg: VG

G&J Greenall, även känt som G&J Destillers, är den äldsta gintillverkaren i England. Företaget har en historia som går tillbaka till 1761. Det är också ett av de största destillerierna i England och tillverkar nästan hälften av all konsumtionssprit i England. Det mesta är billigare varumärken, men de är också underleverantör till andra storsäljare, bland annat Bombay Sapphire. På senare tid har G&J utmärkt sig som en relativt innovativ gintillverkare och har bland annat Ophir och Bulldog bland sina varumärken.