Välj en sida

Dà Mhìle Farmhouse Botanical Gin

Dà Mhìle Farmhouse Botanical Gin från Dà Mhìle Distillery i Llandysul, Wales, är smaksatt med 18 olika örter, kryddor och blommor. En del växter plockas lokalt, bland annat röd- och vitklöver, ärttörne och kamomill.

Farmhouse Botanical Gin har en väldigt fräsch doft som är örtig, kryddig och blommig på samma gång. Det finns en anstrykning av blombukett, som måste komma från ros, lavendeln och kamomillen. Kanske också maskros och klöver, som jag associerar med gurka.

I smaken går det att känna fänkål och stjärnanis, som båda är väldigt karaktäristiska. Jag tror nog att det kan finnas granskott också (även om det inte ingår). Det finns en lätt ton av terpener, som brukar jämföras med eukalyptus. Ja, och så enbär, koriander och kardemumma förstås.

Den innehåller som sagt 18 olika ingredienser. En del står på etiketten, andra finns nämnda på hemsidan: enbär, koriander, rödklöver, vitklöver, ärttörne, nyponros, fänkål, kamomill, kardemumma, salvia, kvanne (angelika), stjärnanis, fläder, pepparmynta, kryddnejlika, maskros, ingefära, lakrits.

Alla ingredienser är ekologiska. Distilleriet grundades 2012 och producerar enbart ekologiska varor. Förutom gin gör de också ost (!)

Dà Mhìle betyder ”två tusen” på gaeliska och kommer den mycket framgångsrika milleniumwhiskey de gjorde tillsammans med Springbank.

En mycket välgjord och balanserad gin. Rekommenderas att drickas rent och rumstempererad, men funkar hur bra som helst till en draja eller en GT. Jag provade med stor framgång att grogga med Schweppes premium tonic.

500 ml flaska.
42%
£32 inhandlad i Cardiff

Betyg: MVG