Välj en sida

Nr 217. Vanlig gin

Budgetgin. Bara ordet får mig att tänka på charterklipp i spanska snabbköp; en halvliter för fem euro. Vanlig gin från Svensk Export Vodka i Motala är det billigaste ginmärket på bolaget. Etiketten är inte den lyxigaste jag sett. Jag var tvungen att prova den.

Men skenet bedrar. OK, det är inget finlir med udda kryddor, men jag har druckit många mycket sämre och mycket dyrare märken. I och med att vi alla har våra förutfattade meningar ville jag verkligen ge den en ärlig chans och gjorde en enkel jämförande test med några andra märken: Tanqueray, Bombay Sapphire, Beefeaters.

Doften är enkel och kryddig, och har tydligt inslag av enbär och koriander. Det finns också stjärnanis (?) och lite lakritston. Den påminner rätt mycket om Tanqueray, men smaken är oljigare och lite söt, dvs den innehåller mer finkel än Tanqueray. (Obs. Det behöver inte vara något dålig i sig, bara det inte tar överhanden.) Till min förvåning tyckte jag att den var klart bättre än den betydligt dyrare och mer fancy Beefeaters.

Vanlig gin behöver definitivt inte skämmas för sig. 200 kr är mycket pang för pengarna. 37,5 %.

Betyg: VG