Välj en sida

Gilbey’s Special Dry Gin

Jag ska erkänna direkt: Jag hade inga större förhoppningar om kvaliteten på Gilbey’s gin. Det är det tredje mest sålda märket på Bolaget. Varumärket ägs av Beam Suntory och har rykte om sig att vara något, eh… billigt.

Doften är frisk och aromatisk. Det finns enbär och apelsinmarmelad, kvanne (lite aromatisk åt myskhållet). Det går även att hitta julkryddorna koriander, kanel och muskotnöt. Jag tycker att jag även hittar något lakritsartat. Kanske stjärnanis?

Det är en klassisk och tydlig London Dry. Det är inget finlir, även om den är välbalanserad. Den fungerar utmärkt i en GT, men den var riktigt bra i en Dirty Dry Martini, dvs en draja med 6 cl gin, 1 cl vermouth och två teskedar olivspad, gärna många oliver, och en citronskiva.

För 210 kr på bolaget är den mycket prisvärd.

Betyg: VG

Henry Gilbey var gästgivare och drev en diligenstjänst i mitten av 1800-talet. Han fick sju barn och hans äldste son Henry blev vingrossist.

Sönerna Walter och Alfred gick med som frivilliga i Krimkriget. När de återvände 1857 uppmuntrades de av sin bror Henry att öppna en detaljhandel för vin och sprit på Oxford Street i London.

England låg i krig och det var höga tullar på vin och sprit från kontinenten. Walter och Alfred kom på att kunde importerade vin och sprit från Kapprovinsen i Sydafrika, som ingick i det brittiska imperiet, för att slippa tullar. Lågprisvinerna gjorde succé och 1861 hade de blivit den tredje största vinimportören i Storbritannien. 1864 gav deras bror Henry upp sin egen verksamhet för att gå med i firman.

En av framgångsfaktorerna var också att de var först med att sälja vin per flaska och inte lådvis (12 flaskor). Det gjorde att de tog hela marknaden för privatpersoner.

Vinsten investerade de i utveckling och började 1872 att destillera gin åt pubar. Det blev så framgångsrikt att de 1895 började marknadsföra ginen under sitt eget namn Gilbey’s. Då hade de tio destillerier i andra länder, varav fyra i Afrika.