Välj en sida

Hur påverkar glaset egentligen smakupplevelsen?

Jag får en massa julklappsreklam på Facebook för ginprovarglas (inte direkt någon överraskning i sig):

“Designed using fluid dynamics.”
“…diffuses alcohol to enhance the complex aromatics…”
“… the glass has to translate the ‘message’ to the human senses.”
“…is directed onto the appropriate taste zones of your palate and consequently leads to different taste pictures.”

Jisses vad mycket pseudovetenskapligt trams det skrivs om glas. Låt oss punktera några myter med hjälp av vetenskapen.

Det är väl känt att ”smaken” i en dryck helt och hållet styrs av luktsinnet. Håller man för näsan går det inte att känna skillnad på olika ginsorter (eller olika vinsorter, eller saftsorter, eller tesorter, eller kaffesorter, osv). Ju bättre ett glas är på att koncentrera dofterna till näsan, desto mer smakar drycken.

Det är också en myt att smaklökarna på tungan sitter i grupper efter grundsmakerna. Forskningen har sedan länge visat att tungan inte är uppdelad i olika zoner för grundsmakerna. Smaklökarna sitter utspridda över hela tungan. ”Recent molecular and functional data have revealed that, contrary to popular belief, there is no tongue map: responsiveness to the five basic modalities – bitter, sour, sweet, salty and umami – is present in all areas of the tongue” (Chandrashekar et al., ”The receptors and cells for mammalian taste”, Nature, Vol 444, 16 November 2006, s 288-294.)

Grundsmakerna salt, surt, sött, bittert och dryckens taktila egenskaper, dvs känslan av drycken i munnen som strävhet, viskositet, eldighet mm, påverkas överhuvudtaget inte av formen på glaset.

Men, omgivningen och sammanhanget har också stort inflytande på upplevelsen av det vi dricker. Hur ofta har det inte hänt att du köpte det där ”fantastiska vinet som vi drack på Bodegan” på charterresan, men som var Den Stora Besvikelsen hemma vid köksbordet. Upplevelsen av en dryck påverkas av tillfället och upplevelsen av glaset. En whisky kan vara en fantastisk upplevelse i ett tandborstglas i ett hotellrum.

Detta gäller förstås även gin.

Själv använder jag med framgång Ikeas vinglas för att prova gin.

/Jan Sandred