– Det går utmärkt att göra enkla saker komplicerade, säger Hans-Olov Öberg, författaren till den nya boken ”Jakten på den perfekta gin & tonicen”.
– För varje recept i boken har jag gjort en fyra, fem olika försök innan det blev rätt. Och det intressanta är att man inte på förhand kan säga vilka kombinationer som passar eller inte.
Idén till en bok om världens vanligaste drink började på Instagram, där Hans-Olov lade upp bilder på olika GT-experiment under hashtaggen #ginyear17, bara för att komma ihåg vilka sorter han testat.
– Det dröjde inte länge innan jag fick frågan om att skriva en bok. Jag gjorde lite efterforskningar och upptäckte att det fanns få böcker om just GT. Och de som finns har en rätt mästrande ton om vilka ginsorter som passar till vad. Det ger inget utrymme för experiment, som är det roliga.
Slarva inte med isen
Hur man ska tänka när man ska göra en GT?
– Börja med ett trevligt stort glas. Det ska vara stora isbitar, som kan hålla kylan länge och som inte smälter och späder ut drinken för snabbt. Spanjorerna är världsmästare på GT för att de har stora glas och god isdisciplin.
– Välj sedan gin och tonic med omsorg, och våga experimentera med udda garnering. Och slarva inte med isen.
Hans-Olov har några favoriter: amerikanska Aviation, Copper Head från Belgien, Gunpowder Irish Gin och Amuerte från Peru.
– Det går ju inte att motstå en gin från Peru som är gjort på cocablad. Just nu har jag väl ett 70-tal olika ginsorter hemma.
Gin ska vara spännande, men konservativ
– En bra gin ska vara spännande, men konservativ. Åttio procent av smaken måste komma från enbär för att det ska kunna få kallas för gin.
Det är lätt att underskatta garnityret, menar Hans-Olov.
– Vi dricker med ögonen, så egentligen går det mesta bra. I begynnelsen var citronen. Sen kom Hendrick’s och då blev en gurkskiva populärt, som ett grönt alternativ. En favorit jag har är en kvist färsk rosmarin. Rosmarinen gifter sig mycket bra med enbären. En sommarfavorit är jordgubbar och mandarinklyftor. Passar förvånansvärt bra.
Räddas med kryddinfusioner
Alla har väl nån gång köpt billig fulgin på charterresan. Men det finns en räddning, avslöjar Hans-Olov.
– Dålig gin kan räddas med kryddinfusioner. Exempelvis svarta vinbär; Allt blir bra med svarta vinbär. Eller pepparkakskryddor.
I boken finns ett recept på ”Gin(gerbread) & Tonic”, som är ett utmärkt sätt att slippa vaska det där felköpet.
– Det finns inga regler för hur en bra gin och tonic ska vara. Var och en är sin egen domare. Världens bästa GT görs på kaffesockerlag och citronjuice.
Proportionerna är också ett omdebatterat ämne.
– Det beror på humör och blandning, men oftast tycker jag den optimala ligger på 1:3 till 1:4.
Spelning på Gordons ändrade allt
Hans-Olovs intresse för gin började på en spelning med Handelshögskolans studentorkester Mercblecket på Gordons gin i London.
– Jag hittade en grön flaska, som smakade mycket bättre än den vanliga Gordons. Det var Tanqueray.
(Gingrogg kan avslöja att flera av redaktionens medlemmar också har haft spelning på Gordons i London. Dock inte vid samma tillfälle och inte i samma studentorkester.)
– Vi var på studiebesök på Gordons destilleri. Då fick vi plötsligt klart för oss att det finns andra sorters gin, än den med den gula etiketten. Man kan tänka på ett nytt sätt.