Välj en sida

Langley’s Old Tom Gin

I den här extrema sommarhettan lade jag in ginflaskan i frysen för att GTn inte skulle bli för varm för snabbt och kom på att gin går utmärkt att använda som snaps. Langley’s Old Tom Gin har en blandning av kryddor och citrus som gör att de passar utmärkt som nubbe.

Langley’s destilleri grundades 1902. Det köptes av kemiföretaget WC Palmer Ltd på 1950-talet och börjad licenstillverka sprit åt andra destillerier, bland annat Hammer and Sons Old English Gin.

Sedan 2011 har de framgångsrikt börjat tillverka gin under eget märke.

Langley’s Old Tom Gin lanserades 2016, tillverkad efter ett moderniserat gammalt recept. Jag gillar den skarpt. Langley’s är kryddad med åtta ”hemliga” kryddor. I doften finns apelsinmarmelad. Den har också en lätt blommig doft från violroten (orrisrot). I smaken känner man sötman och det finns muskot, kanel och lite kryddig fänkål.

Den håller en export strength på 47 % och mår inte illa av att vattnas lite. Då framträder enbären och koriandern tydligare.

Alla riktigt gamla drinkrecept som Tom Collins, Gimlet och Martinez är gjorda för att blandas på Old Tom Gin. Alla blir bättre med en kraftigare kryddad gin. Den kan vara för kraftig till av alla, man om blandar drajan som originalreceptet (1 + 3) funkar den utmärkt. Nu föredrar jag personligen en torrare draja och då finns det bättre gin. Langley’s går också bra i en GT, men det beror lite på vilken tonic man väljer. Bäst funkade den med en tonic med lite mer drag i, Fentimans ex vis. Eller ett tonickoncentrat.

Själv kan jag bli väldigt trött på all anis-kummin-fänkål i traditionell snaps. Langley’s Old Tom Gin funkar utmärkt som ett alternativ, inte minst till gravlax och julmat.

700 ml
47 %
259 kr på Systemet

Betyg: MVG