Välj en sida

Mayfield Sussex Hop Gin

Gimmicken i Mayfield Sussex Hop Gin från Emporia Brands Ltd är humle. Men humle är inte så tokigt som det låter som ginkrydda och inte helt ovanlig nuförtiden. Humle ger en citrusliknandedoft och smak. Öl gjord på amerikansk humle kan ha mycket trevlig citrus i smaken.
Mayfield Sussex Hop Gin är tillverkad på det något omständliga sättet, att varje krydda destilleras för sig, för att sedan blandas till den slutliga drycken. Det tar mycket längre tid – om man inte har många kopparpannor, vilket ingen har. Men det gör också att det blir lättare att få en jämn slutkvalitet. Det blir lite som att tillverka blended whiskey.
Ginen är smaksatt med åtta olika, förutom humlen, klassiska kryddor: enbär, apelsinskal och citronskal, koriander, kvanne (angelica), violrot (orrisrot) och lakrits. Humlen är ursprungligen humle som växte vilt i Sussex, och som destilleriet nu odlar själva.
Det finns mycket citrus och apelsin i doft och smak. Humlen tillför inte så mycket mer än just citrus. Det finns också enbär och en lätt beska. Det enda jag kan tänka mig är att det är bitterämnen som är lättflyktiga nog att kunna destilleras från humlen och kvannen. Det finns lakrits och en lätt blommig doft från violroten.
Mayfield Sussex Hop Gin är en rätt elegant gin, om är lite karaktärslös. Inget sticker ut, som gör att den skulle konkurrera med en standardgin av god kvalitet. Den passar utmärkt till vilken ginbaserad klassiker som helst, men jag skulle nog föredra den i en draja.
40 %
700 ml
388 kr på Systembolaget

Betyg: VG