Negroni – Den mångfaldiga drinken

Negroni – The Gingrogg.nu’s way: en del Martini Rosso, en del Aperol, och en del Bombay Sapphire.
Efter GT, draja och Gin Fizz torde Negroni vara den mest populära ginbaserade drinken. Den är också en av de äldsta. Och en av James Bond favoritdrinkar efter Vesper och Dry Martini.
I boken Ur dödlig synvinkel av Ian Fleming beställer Bond en Negroni:
Bond nodded. ‘A Negroni. With Gordon’s, please.’
The waiter walked back to the bar. ‘Negroni. Uno. Gordon’s.’
Ian Fleming skrev boken 1958 när han var i Venedig, efter att han hade besökt baren Caffé Giacosa där drinken ska ha uppfunnits.
Boken är en novellsamling om Bond och i novellen Risico (”Den riskiga affären” i den svenska något usla översättningen) efterforskar han drogsmuggling i Italien. Filmen Ur dödlig synvinkel från 1981 (For Your Eyes Only) bygger löst på den här historien.
Som alla gamla drinkar finns det en mängd varianter, men den klassiska Negronin är lika delar gin, röd Martini och Campari, med en apelsintwist som garnering.
Drycken sägs ha uppfunnits runt 1920, när greve Camillo Negroni beställde en Americano, som är lika delar söt vermouth, Campari och Club Soda. Men han bytte ut mineralvattnet mot gin för att få lite fräs på drinken. (I Casino Royale beställer Bond en Americano, medan han väntar på Vesper.)
Det finns ett brev från 13 oktober 1920 skrivet av Frances Harper i Chelsea, London, till greve Camillo:
”You say you can drink, smoke, & I am sure laugh, just as much as ever. I feel you are not much to be pitied! You must not take more than 20 Negronis in one day!”
Negroni

Recept på Camparinete, föregångare till Negroni, i boken ”El Bar: Evolución y arte del cocktail” av Jacinto Sanfeliu Brucart från 1943
Och givetvis finns det olika versioner av ”sanningen bakom Negroni”. Recept på Negroni förekommer inte i några cocktailhandböcker förrän 1943 i boken ”El Bar: Evolución y arte del cocktail” av Jacinto Sanfeliu Brucart, så historien skulle mycket väl kunna vara en smart PR-kampanj från Campari eller Martini. Eller från barägaren till Caffé Giacosa, Luca Picchi, som i sin bok ”Sulle tracce del conte. La vera storia del cocktail «Negroni»” från 2008 beskriver historien om drinken och greven, för att marknadsföra sin bar.
Men nu finns det ingen greve Camillo Negroni i Negronis släkt. Bartendern Gary Regan spårar i boken ”In The Negroni: Drinking to La Dolce Vita, with Recipes & Lore” drinken tillbaka till Florens 1919. Han pekar ut general Pascal Oliver Comte de Negroni som den sanna uppfinnaren av Negroni. Gary Regan observerar att Negroni har blivit mycket populär de senaste tio åren, något som skulle tala för att Luca Picchis bok haft effekt.
Men troligen har drinken funnits i olika varianter innan general Negroni namngav den. Ett recept på Campari Mixte på lika delar gin, Campari och Italiensk vermouth med lita citronzest finns i boken ”L’heure du Cocktail” av Marcel Requien och Lucien Farnoux-Reynaud från 1927 som trycktes i nyutgåva förra året.
Det finns en föregångare till Negroni, som heter Camparinete (En del gin, en halv del italiensk söt vermouth och en halv del Campari). Den beskrivs första gången i William T. ”Cocktail Bill” Boothbys legendariska cocktailhandbok World Drinks And How To Mix Them från 1934.
Intresserade kan läsa vidare om historien om Negroni här (scritto in italiano): http://www.blueblazer.it/uno-due-cento-negroni/ Och här: http://www.blueblazer.it/sulle-tracce-del-conte-camillo-negroni/
Hur smakar en Negroni
Hur smakar en Negroni? En tredjedel Campari kan vara väldigt mycket bitter i en drink. Campari är som bruna bönor – man måste lära sig tycka om smaken.
Negroni är sannolikt den drink som det finns flest varianter av. Det talar bland annat sajten 100 Negronis för.
Det finns många olika typer av vermouth att experimentera med. Den bör dock vara röd och söt. Martini Rosso är ett säkert, men lite konventionellt, kort. På Bolaget finns också Antica Formula och Perlino Rosso som är lite roligare.
Om man vill köra med Campari, gäller att ha en gin med råstyrka som pallar malörten i Camparin, helst en rejält kryddad med Navy Strength. Men det finns en massa andra roliga bitter att experimentera med.
Jag tycker att originalreceptet ibland kan bli lite för mycket av allt. Själv har jag utvecklat en snällare variant med en del Martini Rosso, en del Aperol (som har mer apelsin och lite mindre malört), och en del Bombay Sapphire. På sommaren är det perfekt att fylla upp glaset med en del mineralvatten. Det blir som en mer vuxen Aperol Spritz.
/Jan Sandred