Välj en sida

Old Fashioned är en av världens äldsta drinkar påhittad av en bartender. Gimlet, Grogg och de äldre drinkarna är snarast öknamn på utspädd sprit. Observera storleken på drinken: ett vinglas sprit.

Jerry Thomas’ Bartenders Guide: How To Mix Drinks 1862 – A Bon Vivant’s Companion

Jerry Thomas’ Bartenders Guide: How To Mix Drinks 1862 – A Bon Vivant’s Companion

Den äldsta publicerad boken med det vi i dag skulle kalla drinkrecept, är Jerry Thomas ”Bar-Tender’s Guide: How To Mix Drinks – The Bon-Vivant’s Companion” från 1862.

I den finns en mängd recept på drinkar. Boken påminner lite om Auguste Escoffies kokbok Le Guide culinaire (Handledning i modern kokkonst) publicerad 1903. Om Escoffier kallades “roi des cuisiniers et cuisinier des rois” (kockarnas kung och kungarnas kock”) kallades Jerry Thomas, “the Jupiter Olympus of the bar”.

Recepten är rudimentära och mest variationer på några få grundrecept. I How To Mix Drinks handlar det mest om fyra ingredienser: sprit, socker, någon bitter som Angostura och vatten.

Originalreceptet innehåller både Bourbon Rye och gin. Om man nu kan kalla det för original. ”The Old Fashioned Way”, var en benämning i USA på 1800-talet på att blanda socker, bitter och vatten. I How To Mix Drinks finns exempelvis flera recept med enbart bitter, socker och vatten.

Överste James E. Pepper, en bourbonproducent och bartender på Pendennis Club i Louisville, Kentucky, var den förste som döpte drinken till ”Old Fashioned”. Pepper tog sedan med sig drinkreceptet till baren på Waldorf-Astoria Hotel i New York.

Den amerikanske presidenten Harry Truman hade Old Fashioned som favoritdrink, något som drastiskt ökade drinkens popularitet.

Recept:
Lägg sockerbiten i ett glas och häll i lite Angostura Bitter. Jag gillar julkryddningen i Angostura och brukar köra med en 5, 6 stänk.
Häll på lite sodavatten och lös upp sockerbiten med hjälp av en sked. Kom ihåg att socker har svårare att lösa sig i alkohol än i vatten. (Hemligt tips: Jag brukar ”fuska” genom att använda vit sirap som är koncentrerat sockerlag. Funkar precis lika bra.)
Fyll glaset med iskuber och häll på gin. (Och en skvätt Bourbon, om du känner för det)
Rör om och dekorera med lite apelsinzest.

/Jan Sandred