Välj en sida

gingrogg old genever by the dutch Fever-tree Aromatic gin tonic

Old Genever – Gin på riktigt enligt många geneverälskare.

Allt gammalt trendar igen. Genever är holländskt sädessprit som destilleras i gammaldags pot-stills och framställs helt eller delvis av mältat säd. Man skiljer på oude (gammal) och jonge (ung) genever. Oude genever innebär tillverkad efter äldre recept och ofta kryddsatt med en dos bränt socker och lagrad på gran- eller ekfat. Efter lagringen smaksätts spriten med enbär samt andra kryddor och destilleras ytterligare en gång.

Old Genever By The Dutch är trippeldestillerad från en blandning av kornmalt, majs och råg. Dom två första destilleringarna sker i en klassisk koppar pot still. Enbär adderas och får dra innan den tredje destilleringen som sker i en kolonndestillator som ger en spritbas vilken delas i fyra delar; en orörd, en som kryddsätts med humle, anis, ingefära och citron, en som kryddsätts med ytterligare enbär och en som destilleras rent en gång till. Alla fyra delar blandas slutligen enligt ett recept från 1942 för att få fram denna Old Genever.

Old Genever kommer från By The Dutch, ett relativt nytt destilleri från 2015 i Schiedam i södra Holland och har som mål att hantverksmässigt tillverka traditionell sprit enligt gamla Hollänska recept.

Smak review:

Färg:

Har en tydlig klar gyllene färg.

Arom:

En tydligt mjuk maltig enbärston, anis och svartpeppar

Smak:

Generösa mängder enbär och inslag av kummin, svartpeppar och kanel

Gingrogg Betyg: VG

Är personligen lite svag för denna typ av oude genever med en tydlig robust enbärskaraktär. Ett bra komplement i en ginsamling med klassiska London Dry, Plymouth och Old Toms.

gingrogg old genever by the dutch Fever-tree Aromatic gin tonic

Old Genever passar utmärkt som karaktärsfull ginersättare i en Gin & Tonic.
En enbärsrik och kraftfull genever eller gin balanseras bäst med en aromrik tonic – t.ex en Fever-Trees Aromatic Tonic Water, garnerad med en skiva röd grapefrukt och några stänk angostura.

–––––––––––

Länkar:

gingrogg old genever by the dutch

Old Genever By The Dutch på Systembolaget

gingrogg fever-tree aromatic tonic

Fever-Tree Aromatic Tonic

gingrogg angostura

Angostura

Hemsida:

By The Dutch