Välj en sida

Oxford Dry Gin

Med utsikt över lärdomsstadens tornspiror ligger The Oxford Artisan Distillery. ”Toad” drivs i ett gammalt kvarnhus av en smått manisk man som bor på en kanalbåt. Han har fått licens att bränna gin under Oxford Universitys sigill.

Han är dessutom inte helt olik paddan på flaskans etikett.

Sedan konkurrerande Sipsmith öppnade i London 2009 har flera mikrodestillerier slagit upp portarna i England. Toad öppnade i januari 2018 och när jag besökte destilleriet kort därefter fanns tre drycker i sortimentet: husginen Toad Oxford Dry, vodkan Toad Oxford Rye och universitetets Physic Gin.

Nyckeln till smådestilleriernas framgång, berättar ägaren, är att de köper in färdig bassprit från större destillerier. 96-procentig ”Grain Neutral Spirit”, GNS, förädlas sedan med kryddor till unik gin. Basen till GNS är nästan uteslutande genmodifierade grödor från industrijordbruk.

Men inte hos Toad. Toad gör sin gin från ax till alkohol av engelsk kulturråg. Rågen odlas utan konstgödsel och bekämpningsmedel inom en 8 mils radie från Oxford. Flera av kryddväxterna kommer från universitetets botaniska trädgård.

Processen är inspirerad av agroekologiskt tänkande där slutna kretslopp och biologisk mångfald ersätter högteknologiska lösningar.

Bra för jorden, bra för bygden och bra för lynnet verkar vara Toads devis.

I destilleriet får man följa processen från mäskning till buteljering. Brännpannan är gjuten av en firma som till vardags tillverkar ånglokspannor. Den är speciell då värmeelementet sitter inuti kärlet så att det kommer i direktkontakt med rågölen som ska destilleras.

Resultatet är magnifikt.

Toad Oxford Dry smakar kraftigt råg med söta karamelltoner – som skorpan på nygräddat bröd. Mot rågfonden doftar det tallbarr, citrus och knäck och smaken drivs av enbär, svartpeppar och koriander. Det är en oljig gin som växer som en bukett i munnen.

Kanske är det upplevelsen i Oxford som gör mig partisk, men jag är såld på Toads vilda smaklandskap. De tre dryckerna i sortimentet utlovar en ovanlig smakupplevelse och The Oxford Artisan Distillery är väl värt ett besök.

Betyg: MVG

Gustav Cederlöf är humanekolog och lärare vid King’s College, London. Han har jobbat på Systembolaget och är svag för saker som smakar och doftar gott.