Välj en sida

Plymouth Sloe Gin

Sloe Gin, slånbärsgin, är en sort för sig. Den har fler likheter med slånbärslikör än med London Dry.

Eftersom befolkningstrycket var förhållandevis svagt efter digerdöden i mitten på 1300-talet fram till 1800-talet, har jordreformer av typen uppdelning av stora jordegendomar inte varit speciellt vanliga. Det feodala jordägandesystemet dominerade helt fram till 1800-talet.

I de flesta europeiska länder som haft historiska storgodssystem av betydelse, genomfördes under det sena 1700 och 1800-talet olika jordreformer för att kunna öka matproduktionen för en ökande befolkning. I Storbritannien skedde en rad olika jordreformer och skiften av mark mellan 1604 och 1914. I Sverige genomfördes framförallt Storskifte och Laga skifte under 1800-talet efter engelsk modell. Skiftena innebar att ett större antal ägostycken (skiften) drogs samman till ett mindre antal skiften för varje delägare, och att allmänningar och ängar togs i bruk som åkermark.

Mellan de större nya ägorna blev det i England populärt att plantera taggiga slånbuskage. Slånbär blev ett populärt alternativ till enbär för att smaksätta gin.

Samtidigt ökade importen av socker från de engelska kolonierna i Västindien. Mellan 1710 och 1770 femfaldigades sockerförbrukningen i England. Det gjorde tillverkningen av slånbärsgin populärt på landet.

Plymouth Sloe Gin är deras vanliga gin, plus slånbär och en aning socker. Den är inte lika söt som en likör, men det finns en lätt sötma.
Den går bra att dricka ren. Förutom slånbär har den en doft av koriander, apelsin och kanel. Det är ett kul alternativ till glöggen.

En klassiker är Sloe Gin Fizz
6 cl Sloe Gin
En pressad citron (ca 3 cl). Kör ekologisk. Dom är sötare och godare än de vanliga industricitronerna.
En matsked äggvita
Sockerlag efter behag. En matsked tycker jag är lagom.
Skaka ordentligt i en shaker
Häll i ett högt grogglas. Fyll upp med bubbelvatten, eller champagne om det ska vara fingrogg. Typ till nyår.

26 %
70 cl
249 kr

Betyg: MVG