Välj en sida

Pollination Gin

Wales har seglat upp som en region som producerar gin med mycket hög kvalitet. Pollination Gin från mikrodestilleriet The Dyfi Distillery, som ligger i Corris, Machynlleth i Wales startades 2016 och har redan vunnit en rad priser, bland annat på International Wine & Spirit Competition. De tillverkar tre ginsorter: Original, Pollination och Hibernation.

Ginbasen i Pollination Gin är klassisk med enbär, kvanne (angelika), kanel (cassia om man ska vara exakt), orrisrot, citronskal, mandel och lakritsrot. I Pollination finns dessutom ett tjugotal lokala blommor och örter från det walesiska länet i Gwynedd vid Mount Snowdon där destilleriet ligger, som nypon, rönnbär, slånbär, hagtorn (blommor och bär), fläder, älggräs, pors, ljung, björnbärsblad, björklöv, spansk körvel, maskros, lavendel och dill.

Sådana här moderna tolkningar av gin blir ofta för mycket av ”det andra”. För att det ska klassas som gin måste själva definitionen av gin finnas där: enbär. Helst också några av de andra klassiska ginkryddorna. Och det gör det i Pollination Gin. Man kan ana enbär och kvanne. Älggräset och körveln är tydlig. Pors finns också i doften. Den har över huvud taget en mycket trevlig gräsig doft. Det är lite som doften från en sommaräng, utan att vara kvalmig.

Det finns lakrits och citron i eftersmaken. Den är något alkoholstark på 45%, men har en väldigt bra balans. Jag provade att vattna den – en tesked – och då kom dillen och lavendeln fram.

Pollination Gin är en gin som inte behöver blandas ut med nånting. Den står sig bäst själv i ett glas med en isbit.

500 ml flaska
45%
£35 inhandlad i Cardiff

Betyg: MVG