Välj en sida

Stockholms Bränneri Pink Gin

Det finns några smaksättningar man ska vara uppmärksam på: lavendel och rosenblad. Jag har druckit gin smaksatt med lavendel eller rosor, som gör att ginen doftar tvål.

Pink gin kan också vara rätt förskräckligt. Inte sällan är det söt jordgubb, granatäpple, körsbär och annat fruktigt som bättre passar i paraplydrinkssprit än i seriös gin.

Stockholms Bränneri Pink Gin är smaksatt med bland annat rabarber, lingon och rosenblad. Rabarbergin är bland det mest trendiga inom ginvärlden just nu. Egentligen tycker jag inte frukt hör hemma i gin, men då rabarber botaniskt sett är en grönsak borde det funka.

Skämt åsido, rabarberns fruktiga och syrliga smak funkar bra i en gin, på samma sätt som slånbär i Sloe Gin. Fast den senare tillverkas som klassiskt slånbärsbrännvin, men med gin som bas. På samma sätt som rabarber passar även det sträva i lingon och tranbär i gin. Båda är populära i nordisk gin och lingon finns bland annat i Härnö, medan finska Kyrö Napue 48 har tranbär som smaksättning.

I doften i Stockholms Bränneri Pink Gin finns tydligt enbär, koriander och apelsin- och citronskal. Som tur är känns rosorna bara som en trevlig blommig antydan. Det finns sannolikt också kvanne (angelica) där. Det går definitivt att känna lingon, som tillsätts efter destillationen och ger den rosa färgen. Jag har ärligt talat lite svårt att hitta rabarbern, men den ligger väl i det fruktiga.

Stockholms Bränneri har lyckats mycket bra med Pink Gin. Den dricks bäst rent – något kyld, men inte iskall. Jag kom på mig själv att lite nu och då i sommar hälla upp en rackabajsare för att sitta och smutta och leta efter olika dofter och smaker i den. Stockholms Bränneri Pink Gin har en finess, som standardgin inte har. En tonic slår lätt ihjäl den subtila smaksättningen, men det är å andra sidan ofrånkomligt att dricka den i en GT blandad med Rabarber från svenska Ekobryggeriet.

40%
310 kr på Systembolaget
500 ml

Betyg: MVG